Tento vitamín, jehož název je odvozen z německého slova Koagulation ( proces srážení krve), je rozpustný v tucích. Káčko je nepostradatelné např. pro zástavu krvácení, dále pak důležité v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu, jako prevence aterosklerózy ( kornatění tepen).

 

Vitamín K se vyskytuje ve dvou přirozeně se vyskytujících formách K1-fylochinon, syntézován rostlinami a K2-menachinon, produkován bakteriemi v zažívacím traktu, podporuje metabolismus a mineralizaci kostí.

 

Rozdíl mezi vitamíny K1a K2 je ve vstřebávání a ve využití v organizmu. Vitamínu K1 se dostane do oběhu 5 – 15% podaného množství, u vitamínu K2 je to 95 – 100%. Vitamín K1 je v organizmu použit pro potřeby srážení krve a rychle se z těla vyloučí, K2 vytváří v organizmu dlouhodobou hladinu, ze které je využíván zejména pro metabolismus kostí a cév. Vzhledem k uvedenému se jeví jako výhodnější podávat vitamín K2.

 

Raw Vitamín K-komplex koupíte na našem eshopu zde ( 60 dávek v balení)

 

V čem se projevuje nedostatek vitamínu K?

       -časté krvácení, výrony, podlitiny a modřiny bez jasné příčiny, špatné hojení ran
       -silné menstruační a střevní potíže
       -kornatění tepen a osteoporóza, zlomeniny kostí

 

Působí také preventivně proti vzniku rakoviny, podporuje srdeční funkce, ledviny a snižuje také hladinu špatného cholesterolu v krvi. Pomáhá spalovat tuky a udržet zdravé zuby bez kazů.

      

Problémy s nedostatkem vitamínu K mohou mít i kojenci, jelikož nemají v prvních měsících po narození dostatečně kvalitní střevní mikroflóru. Mateřské mléko jako takové obsahuje relativně malý obsah vitamínu K.

 

 

Dávkování

Jako takový nemá určené doporučené denní dávkování, ale jako bezpečný doporučený příjem se uvádí 0,5 - 1 mg vitamínu K denně.

Většina populace však přijímá jen asi deset procent z toho. „Takže vám jen prospěje, když zvýšíte jeho denní příjem. Buď ve stravě, nebo formou vhodných potravinových doplňků,“ radí MUDr. Jana Čepová.

 


Pokud užíváte léky proti srážlivosti krve a zároveň jíte často spoustu potravy bohaté na vitamín K, který podporuje srážlivost krve, je nutné o této skutečnosti informovat svého lékaře.

Dále pak vysoké dávky vitamínů A a E snižují, až zastavují vstřebávání vitamínu K.